فرقی نمیکند شما یک فریلنسر باشید یا یک پیمانکار مستقل؛ این یعنی شما به یک محل کار آرام برای تمرکز نیاز دارید.
چنین نگرشی باعث شکلگیری فضاهای کار اشتراکی (
coworking spaces) شده است، جاییکه اجتماعی از افراد در عین انجام فعالیتهای مستقل، ارزشهایی را به اشتراک میگذارند و مشتاق به همکوشی هستند.در کشور ما نیز طی سالهای گذشته بهویژه پس از پاندومی کرونا و تغییراتی که در شیوه کار کردن افراد، گاهاً به ناچار و بعضاً به اجبار پدید آمده است، تمایل به استفاده از فضای کار اشتراکی را افزایش داده است.
امروزه حتی در برخی شهرهای کوچک نیز فضاهای کار اشتراکی داریم؛ محیطهای کاری که تجهیز شدهاند تا مورد استفاده افرادی قرار بگیرند که همیشه یا گاهی به یک محل کار واقعی با تمام امکانات مثل میز و صندلی، اینترنت پرسرعت، تلفن و فکس نیاز دارند.
اما این یک جنبه از ماجراست، روی دیگر کارفرمایانی هستند که این شرایط را به وجود میآورند. آیا تنها تجهیزات فیزیکی برای ساختن یک فضای کار اشتراکی کافی است؟ قطعاً خیر! ما در این مقاله پنج راه برای بهبود وضعیت یک محل کار اشتراکی را به شما معرفی میکنیم تا اگر قصد راهاندازی چنین فضایی را دارید یا صاحبش هستید به ارتقاء آن کمک کنیم تا از قافله پیشرفت در این بازار رو به رشد کشور عقب نمانید.
چگونه حضور در فضای کار اشتراکی باعث افزایش تجربه کارمندان میشود؟
یک نظرسنجی توسط گارتنر در سال 2019 نشان داد که تنها 13 درصد از کارمندان از محل کار خود راضی هستند و البته در تحقیق دیگری که در سال 2022 توسط
Willis Towers Watson صورت گرفت مشخص شد که 90درصد از کارفرمایان در حال برنامهریزی برای انجام کاری هستند تا بتوانند وضعیت فضای کار خود را بهبود ببخشند.
قضیه چندان هم پیچیده نیست و آمار سال جاری در مورد رویکرد کارفرمایان نشان از این موضوع دارد که اغلب آنها به این نتیجه رسیدهاند که فضاهای کاری میتوانند کارمندان را شادتر کنند. حال وقت آن رسیده است که به سراغ پنج راهکار اثربخش برویم:
یک: فرصتهای یادگیری
تحقیقات گالوپ نشان میدهد که کارمندان امروزی انتظار دارند آموزش و راهکارهای توسعه، چه فردی و چه کاری بخشی از پیشنهادهای کارفرمایان در محل کار باشند. این نظرسنجی نشان داد 87 درصد از کسانی که بین سالهای 1981 تا 1996 متولد شدهاند به شدت تحتتأثیر فرصتهای یادگیری و توسعه هستندکه اغلب به دنبال انتخاب مشاغلی میروند که این فرصت را در اختیار آنها قراردهد.
البته، فضاهای کار مشترک یا
coworking spaces نمیتوانند آموزش واقعی در حین کار را برآورده کنند، اما بسیاری از آنها فرصتهای متعددی را برای یادگیری مهارتهای جدید فراهم میکنند. برای مثال مراکزی که برای صنف خاصی طراحی شدهاند و کارگاههای متنوعی را برای کسانی که در آن جا رفت و آمد دارند برگزار میکنند، قطعاً میتوانند مهارتهای افراد را بالا ببرند. در میان مراکزی که در تهران فعالیت دارند" زرافه" مثال خوبی است. فضای کار اشتراکی زرافه بیشتر به درد هنرمندان و افراد خلاق میخورد. در این مرکز علاوه بر امکانات عمومی فضاهای کار اشتراکی، کارگاه سفال و سرامیک، کارگاه نجاری، آتلیه طراحی، استودیو تصویر و کارگاه چاپ سیلک نیز وجود دارد.
دو: احساس تعلق
«عشق و تعلق» در وسط هرم سلسله مراتب نیازهای مازلو قرار دارد؛ نظریهای که میگوید رفتارهای ما به دلیل نیازهای فیزیولوژیکی خاص برانگیخته میشود. کار مشترک، میتواند نیاز انسان را به دوست داشته شدن و تعلق خاطر برآورده کند که منجر شود کارکنان هم در محل کار و هم در زندگی روزمره احساس رضایت بیشتری داشته باشند.
فضاهای کار مشترک میتوانند به تقویت روابط اجتماعی ما کمک کنند؛ چیزی که در حال حاضر به آن نیاز داریم. احساس تعلق به یک گروه، نیاز به تعامل و پذیرفته شدن از سوی آن برای رفاه و آسایش ما مهم است. تعلقخاطر به گروه، چیزی بیشتر از ملاقات با افراد در محیط کار است. تعلق به معنای این است که ما مورد پذیرش و حمایت اعضای گروه قرار بگیریم. به همین دلیل است که موفقترین محیطهای کاری تلاش میکنند که به اعضا این امکان را بدهند تا احساس کنند میتوانند تمام خود را به محل کار بیاورند.
فضای کار مشترک میتواند برای کارکنان، فرصت ایجاد روابط و گروه های اجتماعی با سایر افرادی باشد که از این فضا استفاده میکنند.
سه: منابع رفاه و راحتی
با توجه به اینکه ما حدود 50 درصد از کل ساعات بیداری خود را در محل کار میگذرانیم، جای تعجب نیست که ادعا کنیم زندگی کاری ما میتواند تأثیر قابل توجهی بر احساس آسایش و راحتی ما داشته باشد. با در نظر گرفتن این موضوع، برای کارفرمایان بسیار مهم است که محیطهای کاری، فیزیکی یا مجازی را به گونهای ایجاد کنند که تعادل بین کار و زندگی را در اولویت قرار دهد. در این جا محل کار به عنوان یک منبع اساسی برای تأمین آسایش افراد در نظر گرفته میشود.
بیشتر فضاهای کار مشترک به گونهای طراحی میشوند که برای کارکنان رفاه به دنبال دارند. میزهای اداری منعطف،
صندلیهای اداری ارگونومیک، فضاهای تفریحی و استراحت، اتاقهای جلسات و بعضاً کار گروهی ، فضاهای سبز و آرام بخش همه به افراد کمک میکنند تا سطح بالایی از بهرهوری را بدون خستگی به دست آورند.
در این میان کیفیت هوا و دمای مناسب نیز نقش اساسی در تجربه کارکنان دارد. هر فضای کاری باید به دنبال بهبود هوا و دمای فضایی باشد که کارکنان در آن کار میکنند. برای آشنایی بیشتر با مقوله دما و تأثیر آن بر بهره وری، مقاله
"دما بر بهره وری تأثیر میگذارد" را مطالعه کنید.
از سوی دیگر فضاهای کار مشترک این قدرت را دارند که از طریق رویدادها وضعیت رفاهی افراد را بهبود ببخشند. جلسات اجتماعی، یوگا یا مدیتیشن و سنجش علائم روان سالم تنها چند نمونه از ابتکارات سلامت محور هستند که در تعدادی از فضاهای کار اشتراکی در حال حاضر، انجام میشوند.
چهار: دسترسی به فناوری
یک نظرسنجی در سال 2017 توسط هابل نشان داد که
اینترنت سریع اولین چیزی است که مردم هنگام انتخاب فضای اداری به آن توجه میکنند. قبل از بیماری کووید، بسیاری از ما اتصال به اینترنت را در محل کار امری بدیهی میدانستیم؛ اما از زمانی که مجبور شدیم از خانه کار کنیم به یک چالش تبدیل شد. یک شرکت ارائهدهنده خدمات پهنای باند، در بررسیهایش دریافت که 89 درصد از کاربران خانگی یک اتصال نامطمئن و در نتیجه اتلاف وقت را تجربه میکنند؛ به طور متوسط بیش از 30 دقیقه در روز! برای همین است که میگوییم فناوری از جمله اینترنت سریع، یکی از پایههای مهم برای افزایش حس تجربه خوب کارمندان در محل کار است.
بهترین فضاهای کاری دارای اینترنت عالی و پشتیبانی حرفهای، بخصوص در مواقع بحرانی و مورد نیازهستند. یکی از فناوری های دیگری که در فضاهای کار مشترک تجربه کلی را افزایش میدهد استفاده از گوشیهای هوشمند برای دسترسی پیشرفته به ساختمان است.امروزه، اعضا برای ورود به فضای کاری نیازی به کلید ندارند، آنها میتوانند با استفاده از گوشی هوشمند خود به طور ایمن به فضاهایی که برایشان تعریف شده است دست پیدا کنند. دسترسی بدون کلید یعنی دستیابی 24 ساعته در هفت روز هفته به فضاهای مجاز، و این امر باعث میشود تا کارمندان و صاحبان کسب و کار برای پایبندی به تعهدات خود راحتتر عمل کنند.
پنج: یک محیط در حال رشد
فضاهای کاری تک نفره ممکن است پس از مدتی به ثبات برسند و شاهد تغییر و تحولی در آن ها نباشیم؛ اما فضاهای کار مشترک برای جذب اعضای جدید باید با زمان حرکت کنند و این چیزی است که آنها را به یک پیشنهاد فضای کاری جذاب برای کارمندان و همچنین صاحبان مشاغلی که پول میپردازند تبدیل میکند.فضاهای کار اشتراکی همیشه در حال تغییر هستند. سازگارترین محیطها نیز فعالانه به دنبال راههایی برای برآورده کردن نیازهای جدید کاربرانشان هستند. اگرچه در ابتدا جنبش
coworking با استارتاپ مترادف بود؛ اما اکنون کسبوکارهای بزرگتر و با سابقهتری هم هستند که اجارهنامه دفتر خود را با عضویت در یک فضای کار اشتراکی معاوضه میکنند.
در کشور ما نیز با وجود افزایش تقاضا برای چنین فضاهایی، شاهد بالا رفتن تعداد و البته بهبود کیفیت خدمات این مراکز هستیم و در مقایسه با چند سال قبل دست هایمان برای انتخاب بازتر است. با همه تفاوتهایی که این مراکز با یکدیگر دارند نباید فراموش کنیم که همه آنها یک هدف مشترک دارند: افزایش تجربه برای هر کسی که از فضای آنها استفاده میکند؛ خواه کارمند باشد یا صاحب کسب و کار و یا حتی یک بازدیدکننده معمولی که وارد شده تا ببیند چه خبر است!
منبع:
https://www.nexudus.com/blog/1414964149/5-ways-coworking-spaces-can-enhance-the-employee-experience/